Actie: dagelijkse opdracht voor taalliefhebbers

Actie: dagelijkse opdracht voor taalliefhebbers

Welke functies heeft alliteratie? Wat zijn voorbeelden van de onomatopee? En in welke genres gebruiken we het bescheidenheidsmeervoud? Begin april verschijnt het Groot retorisch woordenboek, een aanstekelijk naslagwerk waarin auteurs Paul Claes en Eric Hulsens honderden stijlfiguren definiëren, classificeren en rijkelijk voorzien van voorbeelden. De vele lemma’s lopen uiteen van aansporing tot zeugma en van beeldspraak tot palindroom.

 

Dankzij de voorbeelden uit verschillende genres, tijdvakken en talen is het Groot retorisch woordenboek een soms hilarische bloemlezing van taalacrobatiek. Voer voor taalliefhebbers dus en daarom wordt de lancering van het GRW begeleid door een dagelijkse zoektocht naar stijlfiguren: op deze pagina wordt elke dag een stijlfiguur uit nieuwsberichten gedestilleerd. De lemma’s uit het GRW worden op aanstekelijke wijze toegepast op actuele onderwerpen als de terroroehoe, het oeuvre van K3 of recente spreekkoren.

 

Bovendien worden taalliefhebbers aangespoord op zoek te gaan naar stijlfiguren in nieuwsberichten: met een dagelijkse miniprijsvraag maken de creatiefste inzenders kans op een exemplaar van het Groot retorisch woordenboek. De inzendtermijn voor de prijsvragen is inmiddels gesloten.

Gerelateerd