1001 VROUWEN: Sugar Lee Hooper (958)

1001 VROUWEN: Sugar Lee Hooper (958)

Op 3 oktober verschijnt het nieuwe deel van 1001 vrouwen, wederom samengesteld door Els Kloek en vormgegeven door Irma Boom. In aanloop naar de presentatie van 1001 vrouwen in de 20ste eeuw verschijnt er hier dagelijks een lemma uit het boek.

 

 

SUGAR LEE HOOPER, zangeres

 

Geboren als Margien Elizabeth van der Toorn (Den Haag 23-2-1948 – Den Haag 4-4-2010), drumster, zangeres, entertainer. Dochter van Jan van der Toorn (1920-1958),vishandelaar en jazzpianist, en Jantina Johanna van der Hoff (1923-1981), gitariste. Marja van der Toorn trouwde op 2-4-2001 met Andriesina Margaretha Emilie van der Kaap (geb. 1958). Dit huwelijk werd op 17-6-2004 ontbonden. Uit eerdere relaties werden 2 zoons geboren.

 

 

Margien (Marja) van der Toorn werd geboren in Den Haag als dochter van een vishandelaar en diens vrouw, die beiden actief waren in de muziek. Vader Van der Toorn was jazzpianist, moeder Van der Toorn Hawaii-gitariste. Met een oudere zus en oudere broer, die later ook voor de muziek zouden kiezen, groeide ze op in Scheveningen. In 1958 –
Marja was toen negen – werd het gezin getroffen door de plotselinge dood van de vader: hij was in slaap gevallen in de cabine van een vriesauto.

 

DRUMSTER, DISKJOCKEY EN ZANGERES
Op haar veertiende kreeg Marja een drumstel en als slagwerkster speelde ze vanaf medio jaren zestig in bands uit de Haagse popscene, vooral veel met Indo-rocker Eddy Chatelin. Rond 1965 was ze de drumster van The Beatsisters, voor zover bekend de eerste vrouwelijke beatgroep van Nederland, maar de band was geen lang leven beschoren. Daarna was ze de opvolgster van Caesar Zuiderwijk (later Golden Earring) in de Ladybirds, totdat ook dit orkest uiteenviel. Van der Toorn nam twee redelijk succesvolle singles op met haar broer Hans en speelde rond 1967 bij Vin Cardinal & the Queens, die enige bekendheid genoten. Tijdens een tournee met het Italiaanse showorkest Maria Pataris door Nederland, Spanje, Scandinavië en Duitsland raakte ze zwanger van een onbekende man. Ze keerde terug naar Den Haag, waar ze in 1967 beviel van zoon Robert Jan. Ze was toen negentien jaar.

 

Om de kost te verdienen werkte Marja van der Toorn als diskjockey, tot haar zoon drie jaar was en ze de kans kreeg om weer met Maria Pataris op tournee te gaan. Met haar zoon en een kindermeisje reisde ze in 1970 naar Kopenhagen en daarna naar Las Vegas, waar ze goed verdiende in een bekende nachtclub. Tien jaar later, rond 1980, drumde ze in de door haar en Chatelin heropgerichte indorockband The New Crazy Rockers. Het drummen moest ze opgeven toen ze met de gehele band tijdens de ‘beatnach’ in augustus 1981 in Oude Weteringen door het podium zakte en haar knieën en elleboog zodanig beschadigde dat ze in een langdurig revalidatietraject terechtkwam.

 

In 1983 beviel Marja van der Toorn van een tweede zoon (Billie John Erwin), opnieuw van een onbekende vader. Datzelfde jaar nam ze twee singles op: solo kwam ze met ‘What a wonderful world’ en, samen met broer Hans als ‘Bill and Jodie Lee’ met het duet ‘You Lied’. Maar succes bleef uit. Pas in 1990, hersteld dankzij kunstknieën en een gerepareerde elleboog, kwam haar zangcarrière op gang nadat ze op 21 april indruk had gemaakt in het tv-programma Showmasters – ze werd tweede maar gold als de morele winnares met het Glenn Miller-achtige liedje‘Woogie woogie buga’. Bookingagent Dini Maagdenberg zag wat in deze zangeres met haar bijzondere verschijning en wist haar carrière nieuw leven in te blazen.

 

DE WANDELCLUB
Hoewel Van der Toorn zelf liever in het Engels wilde blijven zingen, werden Nederlandstalige liedjes in een nieuw, uptempo rythm-and-bluesjasje toen haar handelsmerk. Haar nieuwe artiestennaam Sugar Lee Hooper was een samenstelling van Sugar, wegens haar voorliefde voor zoetigheid, en Lee Hooper, naar de manager van de door haar bewonderde jazzzangeres Billy Holiday. Met haar gezette verschijning, kaalgeschoren hoofd en felgekleurde tulejurken creëerde ze een imago dat het uitstekend deed op feesten en partijen.

 

Haar grootste hit scoorde Van der Toorn in 1995 met een rockversie van het bekende kleinkunstnummer ‘De wandelclub’, waarmee ze in padvinderstenue optrad in de show van André van Duin. Sugar Lee Hooper werd een bekende naam, doordat ze frequent verscheen in het schnabbelcircuit en in amusementsprogramma’s op televisie. Haar persoonlijk leven was ook een bron van vermaak, vooral via de roddelbladen. Ze begon een relatie met haar voormalige schoonzus. In pretpark De Efteling lieten zij op 15-1-1998 als een van de eerste homoseksuele stellen hun partnerschap registreren. De ceremonie werd geleid door het medium Jomanda, die eerder al haar knie behandelde. In 2001 trouwde het paar omdat het homohuwelijk wettelijk mogelijk was geworden. Drie jaar later volgde een echtscheiding.

 

Vanwege de ongelukken op het toneel was haar lichaam zover op dat Van der Toorn in 2008 moest stoppen met haar optredens. Boven op haar gewrichtskwalen kreeg ze last van suikerziekte. Na een val uit haar scootmobiel stierf Marja van der Toorn op 4 april 2010, 62 jaar oud, aan de complicaties van een operatie aan haar heup.

 

REPUTATIE
Het leven van Marja van der Toorn stond altijd al in het teken van de muziek, maar ze brak pas ruim na haar veertigste door als Sugar Lee Hooper. Met haar rockende versies van nostalgische liedjes, in combinatie met haar gedurfde kaalheid en haar forse lichaam, gehuld in felgekleurde tule, was Sugar Lee Hooper een unieke figuur in de wereld van entertainment.
RH