‘1001 vrouwen’ is Beste Geschiedenisboek Aller Tijden

‘1001 vrouwen’ is Beste Geschiedenisboek Aller Tijden

1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van Els Kloek is verkozen tot het Beste Geschiedenisboek Aller Tijden. Dit is afgelopen zaterdag bekend gemaakt tijdens het Geschiedenis Festival in Haarlem. In de verkiezing, die werd georganiseerd door het Historisch Nieuwsblad, liet het vrouwenlexicon 249 boeken achter zich.

 

Uit de reacties van stemmers blijkt dat zij waarderen dat er ‘eindelijk een boek geschreven is waaruit blijkt dat vrouwen ook deel uitmaken van de geschiedenis’. Frans Smits, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad, stelt zelfs onomwonden: ‘Vrouwen waren altijd ondergesneeuwd, maar nu niet meer’.

 

1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis verscheen in 2013. Els Kloek werkte tien jaar met meer dan driehonderd deskundigen aan de biografieën van 1001 beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte en invloedrijke vrouwen. Het resultaat is een monumentaal naslagwerk, dat leest als een spannende dwarsdoorsnede van 1000 jaar Nederlandse geschiedenis.

 

Over de prijs

De redactie van het Historisch Nieuwsblad stelde in samenwerking met bekende historici als Hans Blom, Herman Pleij, Marita Mathijsen en Fik Meijer een longlist van 250 geschiedenisboeken op. De afgelopen maanden konden geschiedenisliefhebbers hieruit hun eigen top tien samenstellen. Na de bekendmaking van de top tien kon men vervolgens nog eenmaal stemmen op het beste geschiedenisboek. 1001 vrouwen kreeg de meeste stemmen. Op de tweede plaats eindigde Het pauperparadijs van Suzanna Jansen; nummer drie is de klassieker De eeuw van mijn vader van Geert Mak.

 

De longlist met daarop de 250 geschiedenistitels blijft als canon permanent raadpleegbaar via www.beste-geschiedenisboeken.nl.